onsdag 2. november 2016

Jan Mehlum: En rettferdig dom,
Femten år gamle Ami Anker ble funnet drept i skogen på Tjøme.
En ung mann med en noe broket fortid, Leo Lande, tilstår,blir dømt og fengslet. 
Lita Anker klarer ikke å slå seg til ro med dette, hun vil vite HVORFOR han tok livet av datteren og engasjerer advokat Svend Foyn. Foyn gir alt for å finne sannheten; han ender opp i fensel selv, mistenkt for å ha tatt livet av Leo Lande, han mister partnerskapet i advokatfirmaet, og må starte på nytt selv, han forfølger mistenkte til New York og blir der selv mistenkt for mishandling, han må forholde seg til aids syke tidligere ANC medlemmer, besatt av hevntanker. Og han må tåle kollegers misnøye og medias harselering.
Men Foyn gir seg ikke; han finner nye sammenhenger og løsninger. Og han tør å stille spørsmål ved politiets etterforskning, eller mangel på sådan.
Hva har et 15 år gammelt pengetransport ran med saken å gjøre?
Og hva har ti år gamle biltyveri med saken å gjøre?
Og en biljakt i Østfold som endte med to dødsfall, er den relevant?
Rasistene på Tjøme, er de organiserte og mange nok til å ha noe som helst å fare med.
Og kan det stemme at den drepte 15 åringen hadde en gift elsker?
Spørsmålene er mange, og svarene vanskelige å finne, men Foyn gir seg ikke. Han ruller opp en sammensatt og uforutsigbar historie, hvor løsningen kommer sent og uventet.
Sosiologen Mehlum bor i Tønsberg og er førsteamanuensis ved høyskolen i Vestfold. Dette er første boka undertegnede leser, men det er faktisk den fjerde boka om Svend Foyn.. Jeg må si det ga mersmak. Foyn er en godhjertet, skilt advokat, med arbeidsmetoder litt på kanten noen ganger. Han er sjarmerende og likandes og minner litt om Mankells hovedperson Kurt Wallander. En ekte krimhelt, med andre ord.
Mehlum skriver bra om miljøer han synes å kjenne. Han har laget en spennende intrige hvor løsningen er umulig å forutsi, og mer er det ikke å forlange av en god krim

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar