torsdag 30. juni 2016

Mikkel Birkegaard: Over mitt likEt lik blir fisket opp av sjøen i søvning dansk småby. For krimforfatter Frank Føns er dette et sjokk. Ikke nok med at han har hatt et forhold til avdøde, men hun er i tillegg drept nøyaktig slik han har beskrevet et mord. I en bok som nettopp er kommet fra trykkeriet, og skal utgis om få dager.
Han drar til København på den årlige bokmessen, for å promotere boka si, og samtidig møte sin politikontakt. Politimannen blir funnet død, på samme bestialske måte Føns har beskrevet i en tidligere bok. En kvinnelig litteraturanmelder blir også myrdet etter opppskrift fra en Føns bok.
Føns kvier seg med å gå til politiet, da han er redd for egne alibi under mordene, men må etterhvert innse at noen er ute etter han. Er det den mislykkete og misunnelige barndomsvennen? Er det forlagssjefen som trenger å hause opp bok salget siden forlaget sliter økonomisk?
Eller er det noen enda nærmere Frank Føns som har andre motiver?
Danske Michael Birkegaard ( f. 1968) debuterte i 2007 med thrilleren Libri di Luca som ble en bestselger i Danmark.
Den er også solgt til filmatisering og utgivelse i en rekke land.
Over mitt lik er en svært spennende bok. Hovedpersonen lever av å dikte opp bestialske mord, og beskrivelsene av disse er uhyggelige. Plottet er «finn morderen før han tar livet av flere«, men Birgegaard klarer å holde tempoet oppe på en slik måte at man ikke tenker over sannsynligheten for at noe slikt kunne skje.
Språket er godt, om enn karakterene fremstår litt klisjeaktige.
Det gjør heller ingenting, for maken til uhyggelig og skrekkelig spenning som Birkegaard leverer her er det lenge siden jeg har lest.
Slutten er svært makaber, og anbefales ikke for sarte sjeler, eller rett før middag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar