tirsdag 27. september 2016

Val McDermid: Sirenenes sangNå må politiet innse at det går en seriemorder løs. Nok en ung mann er blitt torturert og dumpet i Bradfields homsestrøk. De tre nakne og forslåtte kroppene blir funnet på offentlige steder, uten noe forsøk på å skjule dem.
Psykologen Tony Hill blir trukket inn i etterforskingen for å lage en psykologisk profil av drapsmannen. Det er ingen hemmelighet at de fleste i politiet ikke har sansen for slikt moderne tull, og ikke har noen intensjoner om å samarbeide. Carol Jordan blir satt på jobben som bindeleddet mellom Tony og politiet, og hun ser på at han skaper et detaljert og urovekkende bilde av et sykt sinn. Etterhvert begynner Carol å føle mer for Tony, uvitende som hun er om hans demoner og hans drivkraft for å forstå morderen og hans intensjoner.
Imens fortsetter » hendige Harry«, som de har døpt morderen, sitt syke spill. Han blir stadig dristigere, og da det fjerde offeret viser seg å være politimann, må etaten ta alle krefter i bruk for å stoppe dette vanviddet. Men det stopper ikke der; morderen trekker Tony inn i en intellektuell kamp der Tony må mobilisere alt han har av kunnskap og mot, men er det nok til å vinne når han faktisk befinner seg ansikt til ansikt med morderen?
Val McDermid har her skrevet en av de mest nervepirrende bøkene
jeg har lest på lenge. Uhyggen griper fatt i deg fra første stund og slipper ikke taket før boka er ferdiglest. I noen deler av boka er det morderen som fører pennen, og på en saklig og kald måte forklarer hvorfor handlingene blir utført på den måten de blir. Andre ganger er det Tony som forteller, og det er ikke lett å bli klok på han heller. Er han så uskyldig som han virker?
Og stakkar Carol, pen og flink i politiet er ikke lett fra før av, og når hun begynner å jobbe med Tony og etterhvert faller for han, gjør ikke ting lettere for henne på kammeret.
McDermit viser en enorm menneskekunnskap, og klarer å gjøre karakterene troverdige, det er det som er noe av det skumleste med denne boka. Og at man ikke har en vag anelse engang av hvem morderen er.
Val McDermit mottok The Gold Dagger Awardfor denne boka, og det er vel fortjent. En særdeles velskrevet, spennende, skummel og nervepirrende triller av dimensjoner. 
Anbefales på det sterkeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar