lørdag 20. august 2016

Marita Liabø:BrytningKamilla Kandal er død, 28 år gammel. I første kapittel møter vi henne der hun ligger i graven og lurer på hvorfor hun havnet der.
Etterhvert får vi hennes egen verson om hva som hendte forut for hennes død; samboerskapet med Bjørn, deres krangler og sexliv, jobben, venner, utroskap og trening. I siste del av boken blir Kamillas bilde av seg selv kraftig utfordret av andre som får synsvinkelen. Nemlig Bjørn, naboen, broren, elskeren….
Og leseren begynner å skjønne at alt ikke er som man trodde. Ble hun kanskje drept likevel….
Brytning er noe av det beste norske jeg har lest på lenge. Det er en roman om moderne kjæresteforhold, om mennesker i tjueårene som møtes og glir fra hverandre. Marita Liabø er veldig «up to date» uten at det blir masete hipt, og da tenker jeg på referanser til musikk, film, og bøker i virkeligheten – i nåtiden. Forfatteren har skrevet en medrivende roman som gjennom et flettverk av perspektiver skaper et bilde av unge menneskers liv, av seksualitet og identitetssøken. Språket er rått, brutalt og ærlig – enkelte ganger så det går kaldt nedover ryggen, på samme måte som «American Psycho» – og dette er da også en bok det blir referert til.
Brytning er en roman det er vanskelig å legge fra seg, er man i tjueåra vil man smile gjenkjennende og er man eldre vil man kanskje ønske seg tilbake?
Ett er sikkert, dette er ingen kjedelig bok du glemmer med en gang du er ferdig å lese.
Anbefales!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar