fredag 26. august 2016

Tom H. Dalbak: Spinn
Thomas Dahl er nitten år, går siste året på videregående og bor i Drammen. Han er en ousider, og er selv overbevist om at det er fordi han har lange øreflipper og ikke er spesielt pen. Han har derfor utviklet Thomas Dahls teorem om heslighetens velsignelse: bare mennesker med et stygt utseende kan ha en vidunderlig sjel.
Vakre mennesker er alltid glatte og uinteresserte. Det eneste unntaket er Iselin, den peneste dama på skolen, som Thomas er besatt av.
Men hun legger selvsagt ikke merke til Thomas, uansett hva han gjør for å tiltrekke seg oppmerksomheten hennes.
En dag ser Thomas tilfeldigvis et bilde i en finsk avis. Der er et bilde av en jente som heter Ylva, og hun har også lange øreflipper, ja, hun er like stygg som Thomas selv, syns han. Thomas blir overbevist om at de to er som skapt for hverandre, og kjøper seg sykkel, for å sykle til Turku i Finland for å finne henne….
Tom H. Dalbak har skrevet en vidunderlig morsom roman om en sann eksentriker! Thomas Dahl er så selvopptatt, patetisk, intelligent, pertentlig, nevrotisk og eksentrisk at det er en fryd. Han er en blanding av Ambjørnsens Elling og åttitallets Adrian Mole.
Men der undertegnede kun finner Elling irriterende, er Thomas Dahl hysterisk morsom. Som da han stjeler sekken til Iselin for å forføre henne med italiensk middag. Eller når han tror at Iselin er opptatt av 1. verdenskrig, og går inn for å lære seg alt om den. Og når han fantaserer om hvordan det skal bli å mote Ylva for første gang.
Forfatteren har klart å beskrive en nerds pubertet, det såre ved å være den eneste som ikke blir invitert på fest, å bli misforstått av lærere fordi man vet for mye osv, på en morsom og ekte måte.
Boken er nesten alt for lettlest, jeg skulle ønske den varte lenger. Jeg ble oppriktig fascinert av ThomasDahl og hans vanvittige tankeverden, for ikke å snake om virkeligheten hans. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar