torsdag 21. juli 2016

Minette Walters: Krutt  

Kort krim


En 93 år gammel kvinne og pleiersken hennes blir brutalt myrdet. Den rike gamle damen var sengeliggende, og de kaldblodige drapene ryster lokalsamfunnet. 
Tre dager senere arresteres en arbeidsledig ire, Patrick O`Riordan. Mordvåpenet viser seg å være Patricks hammer. Selv hevder han at han er uskyldig. Grunnen til at fingeravtrykkene hans er over hele huset er at han hadde utført litt «svart arbeide». Det er også grunnen til at verktøykassen hans står på åstedet og han hevder også at hvem som helst kunne ha stjålet hammeren. Men da den gamle damens smykker blir funnet under gulvplankene i hjemmet hans, blir han siktet for drap. 
Dette er forhistorien, så og si. Resten av boken er sett gjennom naboen hans, Siobhans, øyne. Boken veksler mellom Siobhans tilbakeblikk på hva som har skjedd, og hennes nåtid. Hun mener det er mulig at Patrick er uskyldig, og prøver og overbevise politiet om det. Hun blir avvist med at hun er hjernevasket av Patricks mor. Dessuten er hun selv irsk, og alle vet da at irer holder sammen.. Etter lang tids trakassering, blir Patricks foreldre sendt til et trygt tilholdssted når rettsaken mot han begynner. Siobhan slipper nå å engste seg for det gamle parets sikkerhet. Helt til barnepiken hennes forsvinner, faren til Patrick ligger på telefonsvareren og huset brenner ned. Kanskje det ikke bare dreier seg om Patrick likevel.. 
Minette Walters har denne gang skrevet en svært kort roman. Men hun er som vanlig en mester til å punktere den tradisjonelle engelske landsbyidyllen og skildre mordets grufulle alvor. Og ikke minst lokalsamfunnets reaksjoner og de gjenlevendes prøvelser, både fra politiets og naboenes side. Boken skildrer rasisme og sneversyn samtidig som spenningen bygger seg opp. Man er i tvil om hvem den skyldige er helt til bokens slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar